21/12/11

Σαν σήμερα 120 χρόνια πριν...

Η σημερινή ημερομηνία είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για όσους ασχολούμαστε με την σπυριάρα πορτοκαλί μπάλα. Είναι η ιστορική ημέρα γενεθλίων του αγαπημένου μας αθλήματος. Ακριβώς, γιατί το μπάσκετ είναι ένα από τα λίγα (αν όχι το μοναδικό) σπορ που έχει εφευρεθεί και μάλιστα διαθέτει ιδρυτή με όνομα κι επώνυμο. Τζέιμς Νέισμιθ: καθηγητής φυσικής αγωγής στο πανεπιστήμιου Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης που στις 21/12 του μακρινού 1891 επινόησε ένα άθλημα που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία και εμπορικότερα αυτή τη στιγμή στον κόσμο.


Συνοπτικά ο (ευρύτατα διαδεδομένος) αστικός μύθος μιλά για μια βροχερή χειμωνιάτικη μέρα στο γυμναστήριο του Y.M.C.A (Young Men's Christian Association) όταν ο Νέισμιθ σκεφτόταν ένα νέο άθλημα που θα παρακινούσε τους φοιτητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό διασκεδάζοντας μέσω ενός παιχνιδιού που θα παιζόταν σε κλειστό χώρο κυρίως για τις μέρες που θα είχε κακοκαιρία. Κύριο του μέλημα ήταν να μην είναι σκληρό και πολύ τραχύ όπως για παράδειγμα το αμερικάνικο football, ώστε να μην είναι επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Συνέλαβε την ιδέα ύπαρξης δύο στόχων όπου οι δύο ομάδες θα έπρεπε να βάλουν την μπάλα (έχοντας αρχικά στο νου του κουτιά, αλλά ευτυχώς για την εξέλιξη του σπορ χρησιμοποιήθηκαν καλάθια και συγκεκριμένα... φρούτων που είχαν περισσέψει στο γραφείο του επιστάτη) και έγραψε τους πρώτους κανονισμούς . Έτσι εκείνο το πρωινό της 21ης Δεκεμβρίου ο Νέισμιθ παρουσίασε το νέο του άθλημα στους φοιτητές οι οποίοι είχαν την τιμή να είναι και οι πρώτοι που θα έπαιζαν το τιμημένο αυτό σπορ. Και που να' ξεραν και αυτοί και ο Νέισμιθ τι θα ακολουθούσε. Για την ιστορία ο πρώτος εκείνος (έστω ανεπίσημος) αγώνας μπάσκετ είχε τελικό σκορ... 1-0.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από εφευρέτη το μπάσκετ έχει και... νονό αφού το όνομα basketball δεν το σκέφτηκε ο Νέισμιθ, αλλά ένας από τους μαθητές του ονόματι Φρανκ Μαχόν. Τον Φεβρουάριο του 1892 όταν σκέφτονταν όλοι κάποιο όνομα για αυτό το νέο άθλημα (η ονομασία Naismithball απορρίφθηκε γρήγορα από τον ίδιο το Νέισμιθ!) ο Καλχούν πήρε το λόγο και κάνοντας την απλούστερη και ταυτόχρονα λογική σκέψη το βάφτισε basketball παίρνοντας κι αυτός ένα μικρό μέρος της λαμπρής ιστορίας του αθλήματος χωρίς καν να το γνωρίζει τότε.

Μια παρέα νέων, ένας άνθρωπος με όρεξη, όραμα και αγάπη για τη δουλειά του, και άλλοι μικρότεροι, αλλά εξίσου σημαντικοί για τη μορφή του αθλήματος παράγοντες συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί το μπάσκετ. Σήμερα κλείνονται 120 χρόνια ύπαρξης του οπότε το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε είναι να τα χιλιάσει. Good job James!

Τα λόγια του "ευεργέτη" όλων των μπασκετικών λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή είναι νομίζω ο κατάλληλος τρόπος να κλείσουμε αυτή την ιστορική και συνάμα εορταστική ανάρτηση μας.
«Είμαι σίγουρος ότι κανείς άνθρωπος δεν θα αντλήσει περισσότερη ευχαρίστηση από όση εγώ όταν γυρίζω σε ολόκληρη την Αμερική και βλέπω καλάθια που έχουν φτιαχτεί με κάθε τρόπο. Νιώθω αληθινή ευχαρίστηση και δεν με νοιάζουν ούτε τα χρήματα, ούτε η δύναμη και η δόξα. Όλα αυτά μου υπενθυμίζουν ότι εκπλήρωσα τον στόχο που έβαλα πριν από πολλά χρόνια. Πολλές φορές με ρωτούν αν έβγαλα κάτι από το μπάσκετ και τότε βάζω τα γέλια. Μου είναι αδύνατο να εξηγήσω τα συναισθήματα μου σε τόσο κόσμο που μου κάνει αυτή την ερώτηση, διότι απλούστατα η αμοιβή μου δεν είναι χρηματική, αλλά αποτιμάται μόνο με την ικανοποίηση ότι έδωσα κάτι ωφέλιμο σε ολόκληρο τον κόσμο».

*Πολλές από τις πληροφορίες προέρχονται από παλαιότερο άρθρο του Β. Σκουντή στη gazzeta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε το σχόλιο σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...